Loading...

Αντιηλιακές κρέμες

HatsΛίγοι  γνωρίζουν ότι το πρώτο επιτυχημένο αντηλιακό παρασκευάστηκε το 1938 από το χημικό και ορειβάτη Φραντζ Γκρετερ. Ήταν το λεγόμενο Gretcher Greme, και έγινε το βασικό συστατικό της εταιρίας «Piz Buin”.  Από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά.  Οι  ειδικοί επιστήμονες  γνωρίζουν πλέον καλά την ευεργετική, αλλά και την βλαβερή επίδραση του ήλιου στον οργανισμό  του ανθρώπου, χρόνο με τον χρόνο βελτιώνονται τα αντηλιακά προϊόντα, το κλίμα αλλάζει, και η τρύπα του όζοντος  συνεχώς μεγαλώνει… Πλέον, η καθημερινή αντηλιακή προστασία χειμώνα-καλοκαίρι είναι απαραίτητη. 

Μην βασίζεστε όμως  στις αντηλιακές κρέμες σαν τον μοναδικό τρόπο προστασίας του δέρματος. Χρησιμοποιήστε τες συνδυάζοντας τις και με άλλους φυσικούς τρόπους προστασίας όπως :  Παραμένοντας  στη σκιά, φορώντας καπέλο, γυαλιά, και το σημαντικότερο, ρούχα με αντηλιακό δείκτη προστασίας, διότι το κοινό μπλουζάκι στην παραλία προστατεύει μόνο όσο είναι στεγνό. Όταν όμως βραχεί, επιτρέπει σε ποσοστό 50% να διαπερνούν οι ακτίνες.

 


Για την επιλογή μίας αντηλιακής κρέμας δεν φτάνει να ξέρουμε τον φωτότυπο μας (δηλαδή την ευαισθησία που έχει το δέρμα μας στον ήλιο), και να επιλέγουμε, σύμφωνα με αυτόν την αντηλιακή κρέμα με τον καταλληλότερο δείκτη SPF, αλλά να διαβάζουμε πολύ προσεκτικά τι φυσικά και τι χημικά φίλτρα περιέχει.

Τι σημαίνει SPF

 


Το SPF είναι ακρωνύμιο του αγγλικού όρου Sun Protection Factor, το οποίο δηλώνει τον δείκτη προστασίας  που έχει ένα αντηλιακό, και υποδεικνύει την χρονική διάρκεια που μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο χωρίς να υποστούμε ηλιακό έγκαυμα.  Δηλαδή, εάν κοκκινίζουμε μετά από 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, χωρίς την χρήση αντηλιακού, χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 20 μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο 200 λεπτά.    Όμως πρόκειται για τελείως θεωρητική ένδειξη, μια και το SPF υπολογίζεται με συγκεκριμένες μεθόδους σε συνθήκες εργαστηρίου, και εάν την ακολουθήσουμε, σίγουρα θα εμφανίσουμε πολύ πιο γρήγορα κοκκινίλα στο δέρμα μας.      

Φυσικά και χημικά φίλτρα των αντηλιακών

 
Αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από τις φόρμουλες που περιέχουν τα αντηλιακά.  Τα αντηλιακά με φυσικά (ανόργανα) φίλτρα, περιέχουν φυσικές ενώσεις, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) και το διοξείδιο του τιτανίου   (titanium dioxide), και όταν απλώνονται στην επιδερμίδα έχουν την ικανότητα να αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία.  Γενικά η χρήση τους συστήνεται στα παιδιά, στις εγκύους, και σε όσους έχουν παρουσιάσει αλλεργία στα χημικά φίλτρα.   Τα υπέρ τους είναι ότι είναι απολύτως ασφαλή για το δέρμα.  Τα κατά τους είναι ότι δεν είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά την ακτινοβολία UVA , και ότι κοσμητικά δεν είναι τόσο αποδεκτά, επειδή απλώνονται δύσκολα και δίνουν μία άσπρη όψη στο δέρμα. 
Επειδή όμως η προστασία που παρέχουν έχει να κάνει με την γωνία πρόσκρουσης της ηλιακής ακτινοβολίας πάνω στην επιδερμίδα, και δεν είναι επαρκής, σε πολλά αντηλιακά έχουν προστεθεί οργανικά φίλτρα, δηλαδή χημικές ενώσεις, όπως αβοβενζόλη (avobezone ή Parsol 1789), οξυβενζόνη (oxybenzone), μεξορίλ  (mexoryl SX και XL ) που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία,  και συμπληρώνουν με αυτόν τον τρόπο την αντηλιακή προστασία.  Τα υπέρ τους είναι ότι έχουν πολύ καλή καλλυντική υφή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λιπαρά δέρματα, απλώνονται εύκολα και απορροφούνται πλήρως από το δέρμα.  Τα κατά τους είναι ότι μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλή για το δέρμα και άρα να δημιουργήσουν προβλήματα.

Σήμερα τα περισσότερα αντηλιακά περιέχουν και φυσικά και χημικά φίλτρα για μέγιστη προστασία τόσο από την  ακτινοβολία UV-A, που προκαλεί την πρόωρη γήρανση, όσο και από την ακτινοβολία UV-B, που ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα, ενώ είναι και ενισχυμένα με ενυδατικά στοιχεία για καλλυντική φροντίδα. 

Πέντε SOS κριτήρια για την επιλογή του αντηλιακού

 


Επειδή μερικά από τα συστατικά που περιέχονται στα αντηλιακά δεν είναι τόσο αθώα, θα πρέπει να αποφεύγουμε εκείνα που περιέχουν τις παρακάτω ουσίες :


1. Το φίλτρο.  Η οξυβενζόλη είναι ένα από τα ενεργά συστατικά πολλών αντηλιακών.  Είναι ένα αρκετά αποτελεσματικό οργανικό φίλτρο, το οποίο όπως αντιδρά με τον ήλιο και μπορεί πιθανά να σχηματίσει αλλεργιογόνα και καρκινογόνα χημικά.    Η οξυβενζόλη είναι ένα συστατικό που περιέχεται συχνά στις αντηλιακές κρέμες, διότι επιτρέπει στην κρέμα να απλώνεται καλά, αλλά για πιο ασφάλεια, καλύτερα είναι να επιλέγουμε αντηλιακά μόνο με φυσικά φίλτρα, τα οποία περιέχουν φυσικές ενώσεις, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) και το διοξείδιο του τιτανίου   (titanium dioxide).   

2. Τα νανοσωματίδια .  Ορισμένες εταιρίες χρησιμοποιούν στα συστατικά των αντηλιακών νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου η οξειδίου του ψευδαργύρου καθώς αυτά τους δίνουν την ιδιότητα να απορροφώνται καλύτερα και το δέρμα να μην αποκτά μία γαλακτερή όψη. Όμως αυτά τα νανοσωματίδια είναι τόσο μικρά ώστε να μπορούν να εισπνευστούν, όταν τα αντηλιακά   που τα περιέχουν είναι σε μορφή σπρέϊ – και είναι γνωστό ότι το διοξείδιο του τιτανίου είναι καρκινογόνο εάν εισπνευστεί.

3. Οι τοξικές ουσίες.  Τα αντηλιακά, πολύ συχνά περιέχουν τις τοξικές για το ανοσοποιητικό σύστημα ουσίες DMDM hydantoin (μία φόρμουλα φορμαλδεϊδης που χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό), τριαιθαναλαμίνη (μία κοινή ουσία που εξισορροπεί το pH), καθώς και νευροτοξίνες όπως το aluminum starch octenylsuccinate, (ένα βαρύ μέταλλο που χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής της πυκνότητας).     

4. Τα αρώματα.  Τα χημικά μείγματα που προστίθενται στα αντηλιακά, με σκοπό να τους δώσουν μία ευχάριστη μυρωδιά και αναφέρονται στην λίστα των συστατικών τους ως «άρωμα», είναι συχνά ισχυροί αλλεργιογόνοι παράγοντες και συχνά επιβεβαιώνουν την παρουσία τοξικών ουσιών.

5. Το αντιβακτηριδιακό.  Τα αντηλιακά τα οποία περιέχουν την αντιβακτηριδιακή, τοξική ουσία τρικλοζάνη, όταν ξεπλένονται στην θάλασσα, ή τα ποτάμια αυτή η ουσία μεταφέρεται στο περιβάλλον,  είναι τοξική για την θαλάσσια ζωή και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών προς τα φάρμακα βακτήρια.           

Γι αυτό, πριν αγοράσουμε αντηλιακό για εμάς και τα παιδία μας, θα πρέπει να προσέχουμε απαραιτήτως τι ουσίες περιέχονται στα συστατικά τους, και  όσα αναγράφονται στην ετικέτα τους να είναι εναρμονισμένα με την σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει τεθεί σε ισχύ  ήδη από την προηγούμενη χρονιά.  Έτσι, στις ετικέτες των αντηλιακών εκτός από τα συστατικά θα πρέπει να αναγράφονται τα εξής:


• Ότι προστατεύουν τόσο από την ακτινοβολία UVB όσο και από την ακτινοβολία UVA.


• Ότι θα πρέπει να ανανεώνουμε την επάλειψη τους τουλάχιστον κάθε 2 ώρες, ειδικά εάν έχουμε ιδρώσει ή κολυμπήσει.  Δεν πρέπει να αναγράφονται φράσεις του τύπου «απόλυτη προστασία»  ή άλλες, που δημιουργούν την εντύπωση ότι το αντηλιακό προστατεύει πλήρως από τους κινδύνους της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία με μία και μόνο επάλειψη.


• Ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε 2mg (2 κουταλάκια του γλυκού) ανά τετραγωνικό εκατοστό, δηλαδή πολύ μεγάλη ποσότητα για να πετύχουμε τον δείκτη προστασίας που αναγράφεται.


• Ο δείκτης προστασίας, ο οποίος μπορεί να είναι από 6 μέχρι 50 ή 50+.


• Εκτός από την αναφορά του αριθμητικού δείκτη προστασίας, θα πρέπει να υπάρχει περαιτέρω επισήμανση με την χρήση των λέξεων «Χαμηλή» (για δείκτη 6-10), «Μεσαία» (για δείκτη 15-25), «Υψηλή» -(για δείκτη 30-50) και «Πολύ υψηλή» (για δείκτη 50+), ώστε να γίνεται πιο κατανοητή στο ευρύ κοινό η αποτελεσματικότητα των αντηλιακών.

Supervand.gr εντομωαποθητικά