Loading...

Site news

Date added: 05/18/2011 Ο ήλιος, ο καλός μας φίλος

Λίγοι γνωρίζουν ότι το πρώτο επιτυχημένο αντιηλιακό παρασκευάστηκε το 1938 από το χημικό και ορειβάτη Φραντζ Γκρετερ. Ήταν το λεγόμενο Gretcher Greme, και έγινε το βασικό συστατικό της εταιρίας "Piz Buin". Από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά. Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον καλά την ευεργετική, αλλά και την βλαβερή επίδραση του ήλιου στον οργανισμό του ανθρώπου, χρόνο με τον χρόνο βελτιώνονται τα αντιηλιακά προϊόντα, το κλίμα αλλάζει, και η τρύπα του όζοντος συνεχώς μεγαλώνει… Πλέον, η καθημερινή αντιηλιακή προστασία χειμώνα-καλοκαίρι είναι απαραίτητη. Η συνειδητοποίηση από τους ειδικούς, ότι το πρόβλημα παραμένει παρόλα αυτά σοβαρό, τους οδήγησε στην δημιουργία ρούχων με υψηλό δείκτη αντιηλιακής προστασίας.

Ρούχα με αντιηλιακή προστασία

Απευθύνονται πρώτα απ’ όλα στα μικρά παιδιά που και πάρα πολλές ώρες εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά και δεν έχουν συνείδηση του κινδύνου που τα απειλεί. Το επιπλέον πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός των μικρών παιδιών παράγει ελάχιστη μελανίνη που, όπως όλοι ξέρουμε, αποτελεί την μοναδική άμυνα του οργανισμού στην υπεριώδη ακτινοβολία και τις καταστρεπτικές συνέπειες της (φακίδες, κηλίδες, απαίσιες ρυτίδες,καρκίνος του δέρματος, μελάνωμα). Είναι τώρα πια σε όλους μας γνωστό, ότι η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για το 90% των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, τα οποία αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Όμως, δεν επηρεάζονται όλοι το ίδιο από την ηλιακή ακτινοβολία, αφού ορισμένοι τύποι δέρματος κινδυνεύουν περισσότερο από κάποιους άλλους.

Προκειμένου ο ήλιος να εξακολουθήσει να είναι φίλος μας, θα πρέπει να προφυλασσόμαστε από τον ήλιο όλο τον χρόνο και ιδιαιτέρως το καλοκαίρι, χρησιμοποιώντας αντιηλιακό ή ακόμα καλύτερα αντιηλιακά ρούχα και:

1. Να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11 πμ και 4 μμ, καθώς ο ήλιος είναι κάθετα στην γη και οι υπεριώδεις ακτίνες διανύουν μικρότερο πάχος ατμόσφαιρας.

2. Να εντάσσουμε τον ρουχισμό, ως το πρώτο μέσο προστασίας. Επιλέγουμε ρούχα, τα οποία να μας προσφέρουν καλή κάλυψη του σώματος. Πυκνό-υφασμένα και σκουρότερου χρώματος υφάσματα, προσφέρουν περισσότερη προστασία UVR, από ότι τα παστέλ χρώματα.

3. Να φοράμε αντιηλιακή κρέμα– στο σώμα και το πρόσωπο – ανθεκτική στο νερό, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 30+, και ευρύτατου φάσματος ώστε να μπλοκάρει την UVA και UVB, μισή ώρα πριν την έκθεσή μας στον ήλιο, να μην την σκουπίζουμε, αλλά να αφήνουμε μία λεπτή στρώση της επάνω στο δέρμα, και να την ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες. Για πραγματική αντιηλιακή προστασία,να χρησιμοποιούμε αντιηλιακά ρούχα.

4. Να φοράμε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο, ή καπέλο τύπου λεγεωναρίου, γυαλιά ηλίου με δείκτη EPF 10, ή γυαλιά για σκι .

5. Να χρησιμοποιούμε αντιηλιακή προστασία ακόμα και όταν βρισκόμαστε μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς οι ακτίνες περνούν από τα τζάμια και τα παράθυρα, αλλά και στην σκιά.

6. Να πάψουμε να πιστεύουμε ότι όταν είμαστε στο νερό ότι ο ήλιος δεν καίει. Αυτή η αντίληψη είναι εντελώς λανθασμένη. Επειδή δροσιζόμαστε, δεν γίνεται αμέσως αντιληπτή η ζημιά που παθαίνει το δέρμα, καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες φτάνουν μέχρι και στα 3 μέτρα βάθος.

7. Το σολάριουμ είναι εξίσου επικίνδυνο με τον ήλιο, καθώς «προσθέτει» ακτινοβολία στο δέρμα.

Όροι όπως UVR, SPF, UPF, και EPF έχουν μπεί στην ζωή μας

 

SPF (Sun Protection Factor): Είναι ο δείκτης προστασίας που σηματοδοτεί όλες τις αντηλιακές κρέμες, λοσιόν, make-up, και κραγιόν.Ο αντιηλιακός δείκτης προστασίας SPF ακολουθεί βαθμολογική κλιμακα απο 2 έως 50+. Εάν απλώσουμε σωστά αντιηλιακή κρέμα με δείκτη SPF 15 , προσφέρει στο δέρμα μας 15 φορές μεγαλύτερη φυσική προστασία. Το πόσο πραγματικά αυτή η προστασία διαρκεί, εξαρτάται από την ώρα της ημέρας, την εποχή του χρόνου,το ποσοστό της αντανάκλασης, την συννεφιά που έχει ο ουρανός,και από τον τύπο του δέρματος .

 

UPF (Ultra-Violet Protection Factor): Είναι ο αντιηλιακός δείκτης προστασίας που σηματοδοτεί όλα τα αντιηλιακά ρούχα. Ο αντιηλιακός δείκτης προστασίας UPF ακολουθεί βαθμολογική κλιμακα απο 2 έως 50+ (UVA + UVB). Είναι η μέτρηση προστασίας στην υπεριώδη ακτινοβολία πού προσφέρει το κάθε ύφασμα. Το όριο είναι από 2 έως 50 + . Ένα ρούχο με δείκτη προστασίας UPF 20 δείχνει ότι μόνο το 1/20 της υπεριώδους ακτινοβολίας που κτυπάει κάθετα στο ύφασμα περνάει στο δερμα μας. Η μέγιστη προστασία βρίσκεται στα ενδύματα με αντιηλιακό δείκτη προστασίας UPF 50+.

 

EPF (Eye Protection Factor): Είναι ο αντιηλιακός δείκτης προστασίας που σηματοδοτεί τα γυαλιά ηλίου.Ο αντιηλιακός δείκτης προστασίας EPF ακολουθεί βαθμολογική κλιμακα απο 1 έως 10. Ο EPF χρησιμοποιεί βαθμολογική κλίμακα από το 1 έως το 10, για τα γυαλιά ηλίου και για οποιαδήποτε προστατευτικά αξεσουάρ των ματιών. Τα γυαλιά ηλίου με αντιηλιακό δείκτη προστασίας EPF 10 προσφέρουν την μέγιστη προστασία. Τα αντιηλιακά ρούχα, είναι τα μοναδικά ρούχα που προσφέρουν

 

Τα αντιηλιακά ρούχα, είναι τα μοναδικά ρούχα που προσφέρουν αποτελεσματική προστασία στα παιδιά και όχι μόνο, αφού είναι κατασκευασμένα με ειδικά υφάσματα, με τον υψηλότερο δείκτη προστασίας UPF 50+, πιστοποιημένο από τον ARPANSA , μπλοκάρουν τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, και τις κρατάνε μακριά από το ευαίσθητο δέρμα των παιδιών , (αλλά και το δικό σας), και έχουν το πλεονέκτημα ότι ο δείκτης προστασίας παραμένει σταθερός ανεξάρτητα αν είναι στεγνά η βρεγμένα. Πάρτε τώρα το πιο πολύτιμο « Φάρμακο» για την υγεία των παιδιών σας. Και φυσικά η πολύτιμη ιδιαιτερότητα τους δεν τα εμποδίζει να εκτίθενται σε ένα μεγάλο πλήθος πολύχρωμων και χαρούμενων σχεδίων για μικρούς και μεγάλους.

sun

Date added: 05/17/2011 Ήλιε, βρήκα πως θα σε νικήσω

Της Σοφίας Ριζάκη, φαρμακοποιού

Επιστρέφοντας από την παραλιακή για το σπίτι, και ενώ είμαι εδώ και ώρα στην κυριολεξία ακινητοποιημένη μέσα στο αυτοκίνητο μου από την κίνηση, απολαμβάνω τις ζεστές αχτίδες του ήλιου που χαϊδεύουν το πρόσωπό μου και συλλογίζομαι: «Ζέστανε πλέον ο καιρός, είναι ήδη Μάης, άραγε θα κρατήσουν αυτές οι ηλιόλουστες ημέρες;  Καιρός είναι να αρχίσω πάλι αντηλιακή προστασία, μιας και τον χειμώνα, όπως όλοι μας παρά την αντίθετη άποψη των ειδικών, την παραμέλησα τελείως…»  Μία κόρνα αυτοκινήτου, μου διακόπτει τις σκέψεις μου και καταφέρνω να προχωρήσω λίγα μέτρα. Οι αχτίδες του ήλιου συνεχίζουν να με χαϊδεύουν και αρχίζουν πλέον να με «καψαλίζουν». Όταν ήμουνα παιδί, ξημεροβραδιαζόμουνα στην παραλία ξένοιαστη, παρά τις απελπισμένες και καμιά φορά τις βαριεστημένες φωνές της μητέρας μου. Τότε ο ήλιος δεν έκαιγε, και το χειρότερο που μπορούσαμε να πάθουμε ήταν ηλίαση ή κάποια ελαφρά ηλιακά εγκαύματα.

 

Τώρα όμως οι καιροί αλλάξανε. Εμείς, οι ίδιοι οι άνθρωποι, καταφέραμε να καταστρέψουμε σε πολλούς τομείς το περιβάλλον, ακόμα και την ασπίδα προστασίας της ατμόσφαιρας από τον ήλιο, με αποτέλεσμα η επικίνδυνη ακτινοβολία του ήλιου να περνάει ανεξέλεγκτα από την λεγόμενη «τρύπα του όζοντος». Τώρα, πλέον, έχουμε τους καλοκαιρινούς μήνες καθημερινά, δελτίο ηλιοθεραπείας,- που κανένας από εμάς δεν τηρεί- και οι παιδίατροι τονίζουν την αναγκαιότητα προστασίας των παιδιών μας με αντηλιακές κρέμες, γυαλιά με υψηλό δείκτη προστασί ας, καπέλο, μπλούζα, επειδή ο οργανισμός τους παράγει ελάχιστη μελανίνη, (την μοναδική άμυνα του οργανισμού στις καταστρεπτικές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας). Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο καρκίνος του δέρματος δεν είναι μία ασθένεια ενηλίκων, όπως πιστεύουν πολλοί γονείς, αλλά είναι αποτέλεσμα της παρατεταμένης έκθεσης μας στον ήλιο από τα παιδικά μας χρόνια, που εμφανίζε ται απλώς αρκετά χρόνια αργότερα. Άρα, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Κάθε επίσκεψη στην παραλία έχει καταντήσει για μας τους γονείς εφιάλτης. Διότι, προσπαθούμε να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από τον ήλιο, απλώνοντας συνέχεια αντηλιακές κρέμες και φωνάζοντας τους να κάτσουν στην σκιά κάτω από την ομπρέλα, και στεναχωριόμαστε επειδή τα παιδιά μας αντιστέκονται με φωνές και κλάματα, αφού δεν συνειδητοποιούν τον κίνδυνο που τα απειλεί.

Κάπου διάβασα, ότι το πρόβλημα με την υπεριώδη ακτινοβολία ολοένα και θα μεγαλώνει, γι’ αυτό και οδηγήθηκαν στη δημιουργία ρούχων με υψηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας. Δεν απευθύνονται μόνο στα μικρά παιδιά, αλλά και σε έφηβους και ενήλικες που έχουν ευαίσθητο δέρμα. Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτών των ειδικών ρούχων είναι ότι:

• κανένα χημικό προϊόν δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με το δέρμα

• η προστασία αυτή δεν πλένεται, δεν τρίβεται και δεν στεγνώνει κατά την διάρκεια της ημέρας και

• η αντηλιακή τους προστασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα ανεξάρτητα από το αν είναι στεγνά ή βρεγμένα.

 

Τώρα που το σκέφτομαι, η καλύτερη «ασπίδα», απέναντι στον επικίνδυνο πλέον ήλιο, μπορεί να είναι απλά ένα όμορφο ρούχο αντηλιακής προστασίας φορεμένο από τα παιδιά μας. Τώρα συνειδητοποιώ, ότι τα χαρούμενα – πολύχρωμα ρούχα που φορούν τα τελευταία χρόνια τα παιδιά των ξένων τουριστών είναι αυτά τα ειδικά ρούχα. Έμαθα ότι τα περίφημα αυτά ρούχα πωλούνται και στην Ελλάδα, σε επιλεγμένα φαρμακεία. Η προστασία από τον ήλιο είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής. Δεν γνωρίζω αν θα κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι, αξίζει όμως να προσπαθήσουμε…

Και με τούτες τις σκέψεις έφτασα επιτέλους στο σπίτι!

 

Date added: 05/11/2011 Ο ήλιος που αγαπάμε, ο ήλιος που μας φοβίζει

Date added: 05/09/2011 Στον ήλιο με ασφάλεια

Date added: 05/03/2011 Αντιηλιακή προστασία: αυτή τη φορά ο λύκος ήρθε πραγματικά

03

Date added: 05/02/2011 Ήλιος, η επικίνδυνη αγάπη και οι συνέπειές της

02

Date added: 06/07/2010 Καταχώρηση στο Family Life

Family_life